Var tionde kvinna drabbas – ”extremfall” att någon dör

Var tionde fertil kvinna drabbas av endometrios.

– Att någon dör är ett extremfall – jag har aldrig hört talas om det. Men det är många som valsar runt i sjukvården länge. Det tar åtta år i snitt att få en diagnos, säger Matts Olovsson, expert på sjukdomen.

Cirka 200 000 svenska kvinnor lider av endometrios, enligt Matts Olovsson, professor i gynekologi och överläkare på Endometrioscentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det är en kronisk, inflammatorisk sjukdom som innebär att livmoderslemhinnan hamnat utanför livmodern.

Den förs med blodet baklänges via äggledarna ut i bukhålan och fastnar på bukväggen, äggstockarna, bäckenet, urinblåsan och ändtarmen. Där börjar den växa och orsakar inflammationer, sammanväxningar, ärrvävnad, cystor och svåra buksmärtor.

Utslagna i dygn

Många får mag- och tarmproblem. Och hälften blir inte gravida, utan måste få hjälp av IVF. Smärtorna vid mens kan vara så svåra att kvinnorna kräks, svimmar och är utslagna i flera dygn, men läkarna misstar symptomen för vanlig menssmärta.

– Att det tar åtta år att få en diagnos säger en del om hur dåliga vi är att på att fånga upp de här patienterna. Vi ser ofta patienter som valsat runt i sjukvården och varit väldigt sjuka och ändå inte fått remiss till oss eller till gynekologen. De får fortsätta lida och ingen tror på dem, säger Matts Olovsson.

OCH MATTS OLOVSSON VERKADE INTE TRO PÅ VÅRAN DOTTER DECEMBER 2013, TROTTS HENNES DIAGNOS SVÅRASTE GRADEN ENDOMETRIOS SOMMAREN 2013 HÄR I STAN.

Han menar att Emilia blivit helt felbedömd.

– Så får det inte gå till. Börjar det bli en förträngning på tarmen måste det opereras. Det är oerhört tragiskt när en ung människa drabbas.

”Mensbesvär”

Nina Green är ordförande i Endometriosföreningen i Västra Götaland och sörjer Emilia som var aktiv i föreningen.

– Jag är inte förvånad, för vi får inget gehör för våra problem när vi söker vård.

– Vi blir hemskickade för ”mensbesvär” utan någon som helst hjälp.

– Det är en okunskap hos läkarna. Man ska inte behöva spy, ha kramper, diarré och tuppa av när man har mens. Vi skulle behöva ett endometrioscentrum i varje storstad.

I onsdags fick hon delvis gehör för sin önskan, när Sveriges andra endometriosklinik öppnade på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge