Hormonella behandlingar botar inte endometrios..........

Syntetiska hormonella läkemedel som p-piller , progestiner , danazol och GnRH - analoger har använts i många år till att "behandla" endometrios .

 Men dessa hormonella behandlingar har inte någon långsiktig effekt på själva sjukdomen . De undertrycker tillfälligt ( lugna ) symptomen , men bara när läkemedlen tas . När användningen av droger upphör,  symtomen kommer oftast tillbaka . Det innebär att hormonbehandling inte har en roll i att behandla ( utrota ) endometrios . Om utrota sjukdomen önskas , kirurgi utförs av en gynekolog med omfattande kunskap och erfarenhet av de specialiserade tekniker som används för endometrios är den enda effektiva medicinska behandlingen .

Det innebär också att hormonbehandling inte bör användas för att förbättra kvinnors chanser att bli gravid . Inte nog med att de inte har någon effekt på själva sjukdomen , men också minska den tid som finns för att bli gravid , eftersom befruktning är inte möjligt medan på drogerna . Vid behov av behandling för infertilitet är operation av en specialist inom gynekologi imperativ . Graviditet botar inte endometrios Lyckligtvis är myten om att graviditet botar endometrios sakta på att försvinna . Det lär dock inte försvinna snabbt nog ! Verkligheten är att graviditetsliknande hormonell läkemedelsbehandlingar - kan tillfälligt dämpa symptomen på endometrios men inte utrota sjukdomen i sig . Därför brukar symtomen återkomma efter barnets födelse . Vissa kvinnor kan fördröja återgång av symptom med amning, men bara när amning är tillräckligt ofta och intensivt nog att undertrycka menstruationscykeln .


Källa: http://endometriosis.org/resources/articles/myths/