Forskningen här är väldigt splittrad. En del hävdar att graviditeten fortlöper som hos icke endometriosdrabbad. Andra att riskerna för missfall, utomkvedshavandeskap är mycket större. En del siffror säger att 20-30 % av endometriosgraviditerna fortlöper utan större komplikationer. Medan andra säger att det inte föreligger någon högre risk för missfall vid endometrios.

Hur det ser ut för den gruppen som får IVF behandling och står under tätare har jag inte funnit fakta som är likstämmig. Då IVF sig är en risk verkar det som det ser väldigt lika ut. Man får dock inte glömma att IVF används för de som inte kan bli gravid på egen hand. Och första försöket har lågt födslotal (få barn blir till), 15-30 % av kvinnorna som gjort 3 försök får barn. Lite berorende på orsaken till IVF.

En del har aktiv endometiros även under graviditeten, med svåra smärtor som kräver behandling. En del blir sämre än de är normalt. Har man sammanväxningar kan det strama i dessa medan barnet och livmodern växer. Det är viktigt med bra kontakt med barnmorska och läkare, en del behöver kollas extra ofta. Tyävvr finns det många läkare som anser att endometrios ej kan växa under graviditet vilket kan göra det svårt att få stöd.

Efter födseln kommer endometriosbesvären ofta, men inte alltid att vara bort så länge menstruationen inte kommit tillbaka. När blödningarna återvänder kan risken för återfall öka. Långvarig och frekvent amning rekommenderas efter födseln för att minska risken för återfall (dessutom så minska man ju risken att barnet blir allergisk, man bygger upp barnets immunförsvar).

En graviditet botar inte endometrios. Det är en myt som tyvärr många läkare fortfarande använder. Vet ej varför. Men många unga endometrioskvinnor får veta att om de inte skaffar barn nu kommer de aldrig att kunna. Och de vill väl bli friska!? Detta är lögn, en del blir bättre efter en graviditet, men man botas inte av det.

Övriga symptom

Depression av långvarig Endometrios, konstant illamående, migrän, yrsel, domningar i benen (ischiaskänningar). Av varierande grad. Vissa har inte symptom alls. Andra verkar nästa samla på alla som går att få in i kroppen!

Symptomkalender som kan ge en bild på hur cyklisk sjukdomen är i just Ditt fall. Den är till för att lära sig underlätta ens liv. Vet man när i månaden man mår som sämst kan man ofta underlätta livet de dagarna. En del läkaren kan uppskatta att man visar hur ens symptom är de olika dagarna. Fråga Din läkare om dennes åsikt.

En smärtenkät som smärtpatienter får fylla i på sjukhuset!

http://www.morticia.se/endosymp.shtml