Om

1miljon 386 000  besök på min blogg

Från 20140929 till 20220805Denna blogg innefattar,

två väldigt viktiga ämnen.

VUXENendometrios & BARNendometrios 

MOBBNING I SKOLAN & PÅ ARBETSPLATSENOBS!!!!Jag får så många kommentarer POSITIVA och lovat att svara gång på gång men jag är jättedålig på det och därför har jag tagit bort kommentarsfältet. Jag tackar er alla här: STORT TACK FÖR ALLA FINA KOMMENTARER OCH ALLT ERT STÖD, ni är så fina.... Jag kommer fortsätta svara på era mail *men* gällande frågor vart i Aten dvs, vilket sjukhus, Läkarens namn svarar jag på bara om ni skickar era för och efternamn och hemadresser och mobil nummer.Denna blogg handlar först och främst om min dotters resa i Endometriosdjungeln, ett sätt för mig att bearbeta allt som innefattar/innefattat den. Här lägger jag även in endofakta, endoskriverier. Kan hända att jag skriver om annat också som kan vara väldigt viktigt för mig. Jag är ingen LÄKARE har heller inga specifika medicinska grundkunskaper om Endometrios, jag är bara en vanlig Mamma, som kämpat för min dotter så att hon skall få den vård hon har rätt till. Den Svenska Endometriosvården är knapphändig bland *de flesta* VÅRDPERSONAL.

De Nationella Riktlinjerna vi manifesterade om med överlämnande av öppet brev gick så småningom igenom, inte bara pga oss, fler aktörer kämpade innan oss. (Blev klubbat och klart 2018) Min känsla är att det kommer ta lång tid att få igenom våra behov så att vården i form av kunskapsstöd fungerar. Det kommer inte att bli: Nu är det år 2018, nu får vi hjälp. Så naiv är jag inte, utan jag är Realist........för tänk på att vi är komna till anno 2016 & Endometrios upptäcktes på 1800-talet, men hör och häpna: Hipokrates *Läkegudens Fader, Grekland/Kos* hade kännedom om Endometrios. Man kan ju tycka att det borde finnas ett botemedel i dag, det är ju ett tag sedan LIKSOM!!!. Vart är Endometriosvården? den vi har rätt till? Vart? VI LIDER.

 


Till ALLA som nu kontaktat mig och undrat om jag startade E****** en R********. Ja, Jag är Grundaren till E****** en R******** och med det Grundaren till Sveriges första Manifestation utanför Riksdagen Mars 2014 Januari 2014 opererades sig Evelina första gången för sin Endometrios i Grekland och Mars 2014 manifesterade jag OCH EVELINA med FLERA ENDOMETRIOSDRABBADE. Jag är stolt över att jag är GRUNDAREN till den 1:a Manifestationen utanför Sveriges Riksdag, bild på oss där finns . Googla arrangör. Manifestationen Mars 2014 gav stora ringar på vattnet som ni sett. Det har hänt mycket efter det med att upplysa om endometrios genom att flera aktörer startats upp (än de få som fanns innan) med återkommande Manifestationer efter 2014 utanför Riksdagen, Radio/Tv/Tidningar vart informerade men ingen kom. Sekreteraren till Malou Efter Tio hörde av sig till mig och jag fick berätta om vår kommande manifestation men sedan hände det inget mer om inbjudan dit. Jag har andra projekt som har med Endometrios att göra nu, jag kommer aldrig ge upp RÄTTEN att få en bättre Endometriosvård i Sverige. På denna Endometriosblogg kommer jag samla allt jag hittar om den vanliga men mkt okända kvinnosjukdomen Endometrios....

Har du ingen vanlig månatlig vecka? utan du Bl.a kräks, svimmar, urinträngningar, förstoppning, diarré, svårt att äta all mat och svår värk så du inte kan annat än att ligga i sängen m.m. Gå in på denna länk:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Endometrios

Där hittar du det mesta vad Endometrios innebär. Hör även av dig till Endometrios Ideella förening, de kanske kan hjälpa dig. Vi vart medlemmar där och lovades hjälp men inget hände, fler har upplevt samma som vi men det finns dem som fått hjälp.  

Min älskade dotter & jag.

Om oss

Omröstning

Vad är Endometrios ?

Kakor används

Senaste inlägg

Arkiv

Nytt läkemedel kan lindra Endometrios. Inte gjorts några framsteg på 25år.

                 Lovande resultat för behandling av kronisk kvinnosjukdom.
Sjukdomen drabbar upp emot tio procent av alla kvinnor i fertil ålder. Kvinnor har efterlyst en effektiv behandling i åratal.

En ny behandling mot endometrios ser ut att lyckas med det befintliga behandlingar inte har kunnat hittills.

Den kan nämligen förminska de lesioner och sammanväxningar som miljontals kvinnor i hela världen plågas av till följd av denna kroniska sjukdom.

I skrivande stund testas behandlingen på människor, skriver New Scientist.

Det sker efter att japanska forskare har lagt fram lovande resultat grundade på försök med apor. De har publicerats i Science Translational Medicine.

Behandling blockerar visst protein

Endometrios är ett kroniskt inflammationstillstånd, som leder till att vävnad av samma typ som slemhinnan i livmodern också sitter utanför livmodern. I regel sitter inflammationen inuti bäckenet, men i sällsynta fall kan den även angripa andra platser i kroppen.

Sjukdomen drabbar omkring en av tio kvinnor i fertil ålder och kan orsaka våldsam smärta och infertilitet.

De japanska forskarna kom fram till att endometriosvävnad innehåller förhöjda nivåer av en viss gen, kallad IL8, som producerar ett inflammatoriskt protein som har fått namnet interleukin-8.

Den upptäckten fick forskarna att fundera på om man genom att blockera den specifika genen kan reducera den inflammation som är förknippad med endometrios – och kanske till och med bromsa utvecklingen av sjukdomen.

För testa sin teori utvecklade forskarna en antikropp som hämmar det inflammatoriska proteinet.

Därefter framkallade de kirurgisk endometrios hos en grupp makaker genom att flytta vävnad från deras livmoderkörtel till andra platser i bäckenet för att på så sätt imitera endometrioslesioner hos människor.


Endometrios är ett kroniskt inflammationstillstånd, som orsakar att vävnad av samma sort som slemhinnan i livmodern (endometrium) även sitter utanför livmodern. Denna vävnad kan sitta i äggledarna, på äggstockarna, bukhinnan, tarmar eller urinblåsan och i mycket sällsynta fall kan endometrios även hittas på andra platser i kroppen.


Elva av aporna fick antikroppen genom en injektion var fjärde vecka i sex månader i sträck, medan sex apor fick placebo.

Vid studiens slut hade endometrioslesionerna hos de behandlade aporna krympt till omkring hälften av sin ursprungliga storlek, medan vävnaden i placebogruppen fortsatte att växa.

Endometrios behandlas vanligtvis med hormondämpande läkemedel som kan minska lesionerna, men som i gengäld kan orsaka biverkningar som huvudvärk och humörsvängningar. De förhindrar dessutom menstruation, vilket gör dem olämpliga för kvinnor som försöker bli gravida.

Kirurgi kan också vara en möjlighet, men det finns en viss risk att endometriosvävnaden återvänder.

Därför ser de japanska forskarna lovande resultat i behandlingen med antikroppar, som just nu testas på ett antal frivilliga japanska kvinnor med och utan endometrios.

Illustrerad Vetenskap:

Nr: 10/2023

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: