Besvär kopplade till testosteronnivån kan behandlas

När hormonbalansen i mäns kroppar förändras på grund av ålder, så får det konsekvenser som inte alla är nöjda med. När det gäller kvinnor så är klimakteriebesvär något som är allmänt känt och som diskuteras öppet. Även män drabbas av förändringar i hormonbalansen men istället för att prata om problemet så dämpas ofta besvären med att man exempelvis köper en ny bil eller tar körkort för motorcykel.

Nu har dock den sjunkande testosteronnivån “Low T” börjat diskuteras bland forskare ( förlåt om jag är IRONISK men är dessa forskare MÄN?) En del menar att män i övergångsåldern mår bra av ett tillskott av testosteron, men andra är lika säkra på att det är bättre att låta naturen ha sin gång. Vi vet för lite om långtidseffekterna av testosteronbehandlingar.

Redan i 30-årsåldern börjar nivåerna av det manliga könshormonet att sjunka och det med hela 1% om året. En sjunkande testosteronnivå kan göra att man känner sig mer sliten och kraftlös än tidigare. Testosteron påverkar bland annat energinivå, förbränning och muskelmassan, och många beskriver det som att själva “manligheten” gradvis försvinner.

Det intressanta är just själva konsekvenserna av en lägre testosteronnivå i kroppen. De som söker hjälp är ju egentligen ute efter att få hjälp mot de besvär de upplever av brist på testosteron. De känner sig äldre, mindre attraktiva och orkeslösa. Är det inte möjligt att göra något åt just dessa områden utan att tillföra testosteron?

Det finns nu ett kosttillskott som är utvecklat direkt för män som egentligen inte behöver tillföras mer testosteron, men som absolut behöver hjälp mot de besvär som de upplever. Finns kosttillskott som innehåller ingredienser som bland annat kan förbättra muskelmassa, samt ge mer energi. En undersökning av aktiva kunder visar dessutom att många av kunderna upplever att de får högre förbränning, bättre träningsresultat och mer lust. Alla ingredienserna har dokumenterad effekt i flera studier och det finns inga kända biverkningar.

För de allra flesta kan det vara tillräckligt att reducera de negativa effekterna som ett lägre testosteronnivå kan ge. Det är en enkel lösning om man upplever att det ger tillräcklig hjälp.

Källa:

Ruby BC, Gaskill SE, Slivka D, Harger SG: The addition of fenugreek extract (Trigonella foenum-graecum) to glucose feeding increases muscle glycogen resynthesis after exercise. Amino Acids 2005;28:71-76.

Poole C, Bushey B, Foster C, Campbell B, Willoughby D, Kreider R, Taylor L, Wilborn C: The effects of a commercially available botanical supplement on strength, body composition, power output, and hormonal profiles in resistance-trained males. J Int Soc Sports Nutr 2010;7:34.

Travison TG, Araujo AB, Kupelian V, O’Donnell AB, McKinlay JB: The relative contributions of aging, health, and lifestyle factors to serum testosterone decline in men. J Clin Endocrinol Metab 2007;92:549-555.

Stress kan påverka testosteronnivån

Bevara mannen