Om

805.386  besök på min blogg

Från 20140929 till 20190523


 Efter att jag fått kränkande, hotfulla uttalanden på min Gästbok som är förflyttade till mina blogginlägg i stället har jag valt att min Blogg *ÄVEN* hädanefter kommer ta upp MOBBNING och STALKING,OBS!!!!

Jag får så många kommentarer POSITIVA och lovat att svara gång på gång men jag är jättedålig på det och därför har jag tagit bort kommentarsfältet. Jag tackar er alla här: STORT TACK FÖR ALLA FINA KOMMENTARER OCH ALLT ERT STÖD, ni är så fina.... Jag kommer fortsätta svara på era  mail *men* gällande frågor vart i Aten dvs, vilket sjukhus, Läkarens namn svarar jag på bara om ni skickar era för och efternamn och hemadresser och mobil nummer då det visat sig att jag lämnat ut seriösa handlingar om det i början när jag startat min blogg och några har ringt till läkaren beställt tid och datum med honom ett antal gånger, lämnat fel personliga uppgifter till honom och när de inte dykt upp står jag där och förstår inget hur man kan göra så. Man har gjort en hänvisning i mitt namn i deras mailväxling. Syftet: Har ingen aning.
Denna blogg handlar först och främst om min dotters resa i Endometriosdjungeln, ett sätt för mig att bearbeta allt som innefattar/innefattat den. Här lägger jag även in endofakta, endoskriverier. Kan hända att jag skriver om annat också som kan vara väldigt viktigt för mig. Jag är ingen LÄKARE har heller inga specifika medicinska grundkunskaper om Endometrios, jag är bara en vanlig Mamma, som kämpat för min dotter så att hon skall få den vård hon har rätt till. Den Svenska Endometriosvården är knapphändig bland *de flesta* VÅRDPERSONAL.

De Nationella Riktlinjerna vi manifesterade om och lämnade över med ett öppet brev gick igenom efter att vi manifesterat, och även som fler aktörer kämpat innan oss för, som skall bli klara 2018. Min känsla är att det kommer ta lång tid att få igenom våra behov så att vården i form av kunskapsstöd fungerar. Det kommer inte att bli: Nu är det år 2018, nu får vi hjälp. Så naiv är jag inte, utan jag är Realist........För tänk på att vi är komna till anno 2016 & Endometrios upptäcktes på 1800-talet, men hör och häpna: Hippokrates *Läkegudens Fader* hade kännedom om Endometrios, fast då fanns inget namn ännu på denna Kvinnosjukdom, borde det då inte finnas ett botemedel kan man väl tycka, det är ett tag sedan det LIKSOM!!!. Vart är Endometriosvården? den vi har rätt till? Vart? VI LIDER.

Till ALLA som nu kontaktat mig och undrat om jag startade E****** en R********. Ja, Jag är Grundaren till E****** en R******** och med det Grundaren till Sveriges första Manifestation utanför Riksdagen Mars 2014. Januari 2014 opererades sig Evelina första gången för sin Endometrios i Grekland och Mars 2014 manifesterade jag OCH EVELINA med FLERA ENDOMETRIOSDRABBADE. Jag är stolt över att jag är GRUNDAREN till den 1:a Manifestationen utanför Sveriges Riksdagen. Googla arrangör. Manifestationen Mars 2014 gav stora ringar på vattnet som ni sett. Det har hänt mycket efter det med att upplysa om endometrios genom att flera aktörer startats upp (än de få som fanns innan) med återkommande Manifestationer efter 2014 utanför Riksdagen/Radio/Tv/Tidningar. Jag är mkt stolt över det. Jag har andra projekt som har med Endometrios att göra nu, jag kommer aldrig ge upp RÄTTEN att få en bättre Endometriosvård i Sverige. På denna Endometriosblogg kommer jag samla allt jag hittar om den vanliga men mkt okända kvinnosjukdomen Endometrios....


Har du ingen vanlig månatlig vecka? utan du Bl.a kräks, svimmar, urinträngningar, förstoppning, diarré, svårt att äta all mat och svår värk så du inte kan annat än att ligga i sängen m.m. Gå in på denna länk:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Endometrios

Där hittar du det mesta vad Endometrios innebär. Hör även av dig till Endometrios Ideella förening, de kanske kan hjälpa dig. Vi vart medlemmar där och lovades hjälp men inget hände, fler har upplevt samma som vi men det finns dem som fått hjälp.


  

Min älskade dotter & jag.

Om mig

Omröstning

Vad är Endometrios ?

 En Gris ?

 En Färg ?

 En Klädnypa ?

 En Kvinnosjukdom ?

 Ett Bilmärke ?

Kakor används

Senaste inlägg

Studie på Endometrios 2016.....

Studie på endometrios kan ge nya rön även om IBS

Majoriteten av endometriospatienter har även problem med smärtor i mag- och tarmsystemet – ett tillstånd som liknar IBS. Bodil Ohlsson, professor och överläkare vid Skånes Universitetssjukhus, ska i en ny studie utreda orsakerna till endometrios-patienternas tarmsmärtor.

Var tionde svensk kvinna har endometrios – en gynekologisk sjukdom som ger svåra buksmärtor och problem med att bli gravid. En majoritet av kvinnorna med endometrios har också besvär som liknar IBS – mag- och tarmbesvär som ger upphov till bland annat smärtor och diarré eller förstoppning.

– Endometrios ger mag- och tarmbesvär i sig självt. Vi vet ännu inte vad det beror på, men hoppas hitta orsakerna så att vi kan skilja ut det från IBS. Endometriosen ger ju upphov till en inflammation och eventuellt är det den som griper över även i tarmen, säger Bodil Ohlsson.

Nya metoder

I ett samarbete med Uppsala universitet pågår nu en studie där runt 100 skånska kvinnor med endometrios är med. Än så länge finns inga resultat att redovisa, men det finns en rad olika teorier som ska utredas. Målet är att utreda vad endometriospatienternas mag- och tarmsmärtor beror på så att man kan skilja ut dem från den stora IBS-gruppen.

Även IBS ingår i Bodil Ohlssons forskning och där tittar hon på nya metoder att undersöka patienterna – till exempel antikroppar, genetiska markörer och bättre undersökningar av tarmens rörlighet.

– Det är viktigt att hitta de äkta IBS-patienterna, nu är det många som samlas under det stora namnet IBS. Vid forskningsstudier upptäcker man att det är väldigt heterogent och att det kan finnas många olika sjukdomar under namnet, säger Bodil Ohlsson.

Målinriktad behandling

Upptäckterna av flera olika sjukdomar som ursprungligen diagnosticerats som IBS, kan leda till mer målinriktad behandling i fortsättningen. Ett par sjukdomar som kunnat urskiljas från den stora gruppen av IBS-patienter är de som har glutenintolerans och mikroskopisk kolit.

En tidigare studie av Bodil Ohlsson har kunnat visa att hormonbehandling mot endometrios kan ge upphov till tarmbesvär. En liten andel av endometriospatienterna får GnRH – gonadotropinfrisättande hormon – mot sjukdomen. Men alltför många och för långa behandlingar med höga doser av hormonet kan svåra problem med smärta, förstoppning, diarré och kräkningar. Det beror på att både äggstockarna och mag-tarmkanalen har receptorer som fångar upp hormonerna. Motoriken i tarmarna störs vilket leder till att de inte rör på sig som de ska.

Bodil Ohlssons forskningsupptäckter kring GnRH har hittills inte fått något stort genomslag i sjukvården – även om hon tror att det finns en större försiktighet kring doseringen i hormonbehandlingen numera.

Omkring 200 000 svenskar lider av endometrios, men vården har än så länge varit väldigt dålig på att upptäcka sjukdomen. Det tar i snitt 7-9 år innan patienterna får en riktig diagnos. Att endometrios uppmärksammats mycket under det senaste året tror Bodil Ohlsson beror på regeringen har lyft frågan om sjukdomen genom att ge sex miljoner kronor till Socialstyrelsen för att ta fram nationella riktlinjer.

– Tidigare har det ju varit en lågstatussjukdom. Men det är nog också ett led i det allmänna att kvinnor och kvinnors sjukdomar kommit högre upp på agendan och att vi fått mer att säga till om generellt, säger Bodil Ohlsson.


Föregående inlägg:

Nästa inlägg: